Araç Filonuzu Çevre Dostu Hale Getirmek İçin 9 İpucu

Araç sayısı ve trafik gün geçtikçe artıyor. Trafikteki araç sayısı arttıkça işletme araçlarınızın çevreye daha az zarar vermesi ve kurallara uyması giderek daha önemli bir hal alıyor. Fosil yakıtlar çevreye çok fazla kirlilik yaymaktadır ve araçlarınızın çok fazla zararlı atık yaymadığından emin olmak önemlidir. Genellikle fazla sayıda araca sahip büyük filolar, yeterli bakımlar yapıldığında kirliliğin azaltılabileceği benzin ve dizel yakıtlarını kullanır.

Araç verimliliğini artırmak için, günümüzde dünyada birçok işletme yenilenebilir enerji kaynakları olan elektrik ve hidrojen gibi yakıt hücresi teknolojisini kullanıyor. Bu işletmelerin bu teknolojiyi benimsemeleri takdir etmeyi hak ediyor. Çevre dostu olmak aslında pahalı değildir. Çünkü araçlarınızı formda tutar ve tasarruf etmenize yardımcı olur. Satko Araç Takip Sistemleri olarak bu blogumuzda araç filonuzu çevre dostu hale getirmeniz için ipuçları listelenmiştir.

1) Sorumlu Sürücüler

Aracın bakımı sürücünün elindedir. Sürücüleriniz kullandığı araç için kendini sorumlu hissettiğinde önceki durumla kıyaslandığında ortaya azımsanmayacak bir fark çıkacaktır. Sürücülerinizi, araçlarını iyi durumda tutmak ve çevre kirliliğini azaltmak için maaş, prim vs teşviklerle ödüllendirebilirsiniz. Bunun için sürücüleriniz, araç bakımı ve çevre kirliliğinin önlenmesinin önemi hakkında iyi eğitimli olmalıdır. Aşırı hızlanma, sert frenleme ve uzun rölanti süreleri sürücülerinizin dikkat etmesi gereken faktörlerden bazılarıdır.

2) Rotanın Optimizasyonunun Sağlanması

Rotanızı optimize etmek çevreye uyum sağlamak ve yakıttan tasarruf etmek için etkili bir yoldur. Daha az mesafe, çevreye daha az emisyon bırakan bir araç anlamına gelir. Alınan rota optimize edilmişse gereksiz yakıt ve zaman kaybı önlenebilir. Bunu yapmanın en basit yolu, mümkün olan en iyi rotayı bulmak için bir araç takip sistemi kullanmaktır.

3) Sürüş Şekli

Araçlarınızın sürüş şekli, atmosfere salınan atık miktarı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Normal seyirde sürüş ve sert bir şekilde sürülen bir araç arasında çok fark vardır. Hız sınırlarına uymak, aniden fren yapmamak aracın hasar görmesini minimize edecek ve karbondioksit emisyonlarını önemli ölçüde azaltacaktır.

4) Araç Bakımlarının Yapılması

Aracınızı önemseyin ve bakımlarını yaptırın. Bakımları yapılmayan bir araç daha fazla yakıt tüketir. Aracınızın iyi durumda olduğundan emin olmak için hava filtrelerini, karbüratör, bujileri ve hava seviyelerini düzenli olarak kontrol edin. Bakımlı bir araç daha az yakıt tüketir ve bu nedenle daha az kirletici madde yayar. Aracınızın sağlık durumunu düzenli olarak kontrol etmek, maliyetlerin azaltılmasına ve bunun neden olduğu kirliliği azaltmaya yardımcı olacaktır.

5) Ekstra Yükü Azaltmak

Bu durum her zaman mümkün olmamakla birlikte, aracınızın taşıdığı ekstra ağırlığı kaldırmanız yararınıza olacaktır. Ekstra ağırlık aracınızı indirgeyip gaz kullanımını artırır. Yedek lastik ve ilk yardım çantası gibi gerekli eşyalar hariç, aracınızdaki ekstra yükü azalttığınızdan emin olun. Aşırı yükü aracınızdan çıkardıktan sonra yakıt tasarrufunda gözle görülür bir düşüş görebilirsiniz. Aracınız ne kadar ağır olursa yakıt o kadar fazla tüketir.

6) Klimaları Gerektiğinde Kullanmak

Klimalar yalnızca gerektiğinde kullanılmalıdır çünkü araç yakıtını olumsuz etkilemektedir. Yaz aylarında hava şartları dolayısıyla kullanılmasının gerekli olduğu gerçeğini kabul edebiliriz. Ancak unutmayın; klima kullanımı, araç motorunun daha fazla çalışmasına neden olur.

7) Lastik Kontrolü

Lastiklerinizin düzgün şişirilmiş olduğundan ve düzenli olarak bakımının yapıldığından emin olun. Düzgün şişirilmiş lastikler aracınızın kilometresini azaltır ve araç verimliliğini etkiler. Düzgün şişirilmemiş lastikler, motorunuzun aracınızı ileri götürmesi için daha fazla çaba sarf edecektir. Lastiklerinizdeki hava basıncını korumak maddi açıdan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden daima lastiklerinizde hava basıncını kontrol edin.

8) Düzenli Yağ Değişimi

Araçlarınızın güvenilirliğini, yakıt tasarrufunu ve uzun ömürlülüğü sağlamak için aracınızın düzenli olarak bakımını yaptırmanız tutmanız çok önemlidir. Her 5000 milde bir yağ değişimi öneriliyor ve bu yapılacak ilk şey olmalı. Bunun nedeni, 5000 mil sonrasında motorunuzdaki bileşenlerin amaçlanan şekilde hareket edememesidir, bu da yağın bir süre sonra daha fazla zarar görmesine neden olacaktır. Motorunuzu daha az dirençle çalıştırmak ve araç ömrünüzü arttırmak için zamanı geldiğinde yağ değişimi yapılmalıdır.

9) Emisyon Sistemlerinin Kontrolü

Her türlü koşulda motorun verimli ve düzgün çalışmasını sağlayan arabanızın emisyon sistemidir. Aracınızın motorunu düzgün çalıştırmaya devam ederseniz, çevreyi korumaya yardımcı olabilir ve aynı zamanda maddi açıdan tasarruf edebilirsiniz. Emisyon sistemlerinizi kontrol altında tutmak önemlidir.

Sonuç;

Çevre söz konusu olduğunda yakıttan tasarruf etmek herkesin görevidir. Daha yeşil bir çevre sağlayabilmek için burada yapmanız gerekenleri listeledik. Daha yeşil bir çevre sağlamak, bir sosyal sorumluluk olmanın yanında aynı zamanda daha verimli bir filo yönetim sistemi sağlayacağından dolayı işletme sahipleri tarafından da sorumluluk olarak üstlenilmelidir.

Satko; araç takip sistemleri dışında, motosiklet takip, soğuk zincir takip, yakıt takip, durak takip, dijital takograf, filo yönetim sistemleri ve entegre çözümler olmak üzere birçok konuda yaşadığınız sorunlar için çözümler geliştirmektedir.

En Çok OkunanBloglar