Dijital Takograf Kullanma Zorunlu Hale Geliyor

Dijital Takograf Nedir?

Dijital Takograf, eşyalara ve binek araçlara takılan bir cihazdır. Hız, sürüş mesafesi, sürüş süresi gibi çeşitli sürücü ve araç verilerini dijital olarak kaydeder.

Takograf verileri, sürüş ve dinlenme süreleriyle ilgili şirketlerin günlük operasyonlarının önemli parçasıdır. Bunun sebebi ise, verilerin sürüş ve dinlenme süreleriyle ilgili tüm bilgileri içermesi ve yasa koyucu için delil görevi görmesidir.

Dijital takograf neleri kayıt edebilir?

  • Aracın hızı
  • Her gün bir sürücü kartının takılma sayısı
  • Araç tescil numarası
  • Kilometre sayacı ile yakalanan sürücü tarafından kat edilen mesafe
  • Faaliyet değişikliklerinin tarihi ve saati
  • Sürücü aktiviteleri (sürüş, dinlenme, molalar)
  • Hatalar (aşırı hız, kurcalama, sürücü kartı olmadan sürüş, dolandırıcılık)
  • İcra kontrolleri

Takograf kartlarının türleri nelerdir?

Dört tip takograf kartı vardır. Sürücü, kontrol, atölye ve şirket kartı. Sürücü kartları, sürücüler tarafından sürüş, dinlenme ve etkinlik gibi bilgileri kaydetmek için kullanılır. Kontrol kartları, kolluk kuvvetleri tarafından takograftan veri almak için kullanılır. Atölye kartları, yetkili ve resmi takograf teknisyenleri tarafından takografları kalibre etmek, yüklemek veya onarmak için kullanılır. Şirket kartları, çalışanlar ve araçlarla ilgili takograftan veri almak için operatörler tarafından kullanılır.

Takograf modları nelerdir?

Takograf dört farklı moda izin verir. Sürüş, dinlenme, bulunabilirlik ve diğer aktiviteler. Sürüş modu; araç hareket halindeyken otomatik olarak devreye girer. Dijital takograf genellikle durma noktasına geldiğinde otomatik olarak diğer işler modunu seçer. Dinlenme ve uygunluk modları, araç dururken sürücü tarafından manuel olarak seçilebilir. Takograf sembolleri, geçerli takograf modunu görüntüler. Aktivite bilgileri ise, takograf ünitesinin dahili hafızasında ve eş zamanlı olarak dijital sürücü kartı çipinde saklanırken, takografın kafasına yerleştirilir. Her iki bellek bankası dolduğunda, en eski verilerin otomatik olarak geçerli verilerle üzerine yazılması, şirketlerin takograf verilerini istedikleri kadar saklayabilmelerini sağlayan dijital takograf veri indirme çözümlerini kullanılmasının sebeplerinden biridir.

Avantajları

Uzaktan dijital takograf veri indirme sistemi kullanmanın birkaç avantajı vardır. Filo yöneticileri, sürücü ve araç verilerin uzaktan indirmekten yararlanabilir.

Toplam sürüş süresi, yolculuklar, araç hızı, mesafeler ve sürücü faaliyeti programlanmış veya istek üzerine güvenli bir şekilde kaydedilir ve indirilir. Veriler, sürücünün fiziksel varlığına gerek kalmadan seçtiğiniz analiz sağlayıcınıza tutarlı bir şekilde yüklenir. Uzaktan dijital tako veri indirme daha güvenilir, doğru, ihtiyaçlarınıza göre uyarlanabilir ve analog takografların aksine, kurcalamaya karşı güvenlidir.

En Çok OkunanBloglar