Filo Yönetim Sistemi Yakıt Tasarrufu Sağlar!

Yakıt maliyeti; işletmeler için filo yönetiminde sürücülerden sonra ikinci en büyük maliyeti oluşturmaktadır. Yakıt maliyeti; 2016 yılında 90 milyar doları bulmuştur. Filo yönetim sistemi kullanarak yakıt maliyetinden tasarruf edebileceğinizi biliyor musunuz? Çözüme başlamadan önce filonuzun yakıtını yapan bazı alışkanlıklara ve size ne kadara mal olacağına bir bakalım.

Filonuzun yıllık yakıt kullanım ortalamaları işletme araçlarınızın tipine bağlı olacaktır. ABD Enerji verilerine göre, transit otobüsler yıllık yakıt kullanım ortalamasında en çok yakıt kullanan araçların başında geliyor, bunu kamyonlar takip ediyor.

Yakıt Tasarrufu’nun Önündeki En Büyük Engeller

1) Aşırı Hız Yapma

 

Aşırı hız yapan sürücüleriniz ekstra yakıt tüketimine yol açmakta ve yakıt maliyetinin hızlı bir şekilde artmasına yol açmaktadır. Filosu için yakıt tasarrufu yapmak isteyen bir işletme, işletmesi için filo yönetim sistemi tercih ederek sürücülerinin hızlanma alışkanlıklarını gerçek zamanlı olarak takip edebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda aşırı hız yapmanın yakıt ekonomisi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu ve %27 daha fazla yakıt tüketimine yol açtığını göstermektedir.

2) Sert Frenleme / Hızlanma

 

Aşırı hız yapma faktöründen sonra en büyük yakıt israfı sert frenleme ve hızlanmadır. Bu yakıt israfı, gerek trafik sıkışıklığı gerekse sürücülerin gittiği bölgelerin hepsinin düz olmaması dolayısıyla tamamen önlenemez. Yapılan araştırmalar, sert sürüşün yakıt ekonomisi üzerindeki etkisinin %15 ila %30 arasında aracı daha fazla yıprattığını ortaya koymaktadır.

3) Rölanti / Boşta Çalışma

 

Aşırı rölanti; aşırı hızlanma veya sert fren yapmak kadar kötü olmasa da, yine de motorun büyüklüğüne ve klima kullanımına bağlı olarak yakıt üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Çözüm kolaydır: Motorun çalıştırılması yalnızca 10 saniyelik yakıt kullanır. Diğer bir deyişle, eğer aracınızı çalıştırdıktan sonra on saniye içinde hareket etmiyorsa, yakıt kullanımını keserek durduracaksınız. Bu uygulama, yakıt konusunda %4-5 oranında tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Filo yönetim sistemi tercih ederek aracınızın rölanti zamanlarını gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz.

 

Filo Yönetim Sistemi Kullanarak Yakıt Maliyeti Nasıl Azaltılır?

Satko Araç Takip Sistemleri olarak yukarıda belirttiğimiz üç sorun, aşırı yakıt kullanımı üzerinde en çok etkisi olan sorunlardır. Filo yönetim sistemi, rotalarınızı optimize ederek - yukarıda belirtilen üç ana yöntem de dâhil olmak üzere - yakıt verimliliğinizi yükseltebilirsiniz. İşletmenizde filo yönetim sistemi tercih etmeniz halinde yakıt takibinizi yapabilir, yakıt israfınızı bir yılda %10 ila %30 oranında azaltabilirsiniz.

Doğru kullanıldığında, filo yönetim sistemi tasarruf edilen yakıt açısından - güvenlik ve operasyonel verimliliği arttırırken ROI (yatırımın geri dönüşü) konusunda defalarca kendisinin ücretini ödeyecektir.

 

Filo Yönetim Sistemi’nin Diğer Faydaları

  • Filo yönetim sisteminin en büyük yararlarından biri çalışanlarınızı trafik ihlallerinden uzaklaştırabilir, işlerini yaptıklarını ispatlayabilir ve evraklarını önemli ölçüde azaltabilir.
  • Bir filo yönetimi çözümü olmadan, sürücülerinizin yollarda nasıl davrandığını bilmeniz çok zor olacaktır. Filo yönetim çözümü ile sürücülerinizi gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz.
  • Yakıt kullanım verileriniz olmadan nasıl daha temiz ve daha çevreci olabilirsiniz? Filo yönetim sistemleri devreye girdiğinde, daha az yakıt kullanacak ve karbon ayakizinizi düşürecek adımları tespit edebileceksiniz.
  • Araçlarınızın hızlarını düşürmenin yanı sıra, daha az boşta kalma süresi ve daha verimli rota planlaması da filo yönetim sisteminin avantajları arasındadır.

 

En Çok OkunanBloglar