Soğuk Zincir Takip Sistemi’ne Neden İhtiyacım Var?

Soğuk Zincir Takip Sistemi Nedir?

Soğuk zincir takip sistemine bozulabilir yiyecek, içecek, ordu kampları, eczacılık gibi birçok farklı alanda ihtiyaç duyulmaktadır. Soğuk zincir takip sistemi kısaca ifade etmek istenirse; belirli bir sıcaklık aralığını koruyan kesintisiz bir dizi depolama, dağıtım ve bunların takibini içeren aktivitedir. Soğuk zincir yönetimi karmaşık ve zorlu bir işlemdir. Bu süreç genellikle önemli miktarlarda lojistik gerektiren ürünlerin raf ömrünün korunması ve uzatılmasına yardımcı olmak amacıyla kullanılan sıcaklık ve nem kontrollü bir tedarik zincirinin gözetimini içermektedir. Soğuk zincir sektörü; ürün ve kalite hassasiyetine odaklanmasıyla ön plana çıkar.

Küresel soğuk zincir takip ve kontrol sektörünün 2022 yılında 426 milyar dolarlık devasa bir pazar olması bekleniyor. Bununla birlikte, standardizasyon eksikliği ve yüksek işletme maliyetleri, soğuk zincir pazarını ve bu pazardaki büyümeyi sınırlandırmaktadır.

 

Soğuk Zincir Takip Sistemi Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Soğuk zincir yönetiminde kullanılacak ürünler; yaygın bakkaliye ve dondurulmuş gıda maddelerini içerebilir, ancak çoğu zaman kimyasallardan ilaçlara ve hatta nakil için organlara varıncaya kadar hassas maddelerden oluşur. Bunlar gibi ürünler, tedarik zincirini kırmamak ve ürünün kalitesinden ödün vermemesi için lojistik sürecinin tüm aşamalarında büyük bir dikkat ve doğruluk gerektirir. Bu sistem; başta bozulabilir gıda alanında olmak üzere eczacılık, botanik, kimya ve daha birçok sektörde kullanılabilir.

Gıda sektöründekiler soğuk zincire taze tarım ürünleri, deniz ürünleri, dondurulmuş gıdalar gibi ürünlerin raf ömrünün uzatılmasına, ilaç üreticileri ise hastalıkların özelleştirilmiş tedavisi için kullanılan hassas ürünlerle ilgilendikleri için verimli soğuk zincir takip sistemlerine ihtiyaç duyarlar. 

1994 yılında kurulan Satko Türkiye’nin ilk araç takip sistemidir ve soğuk zincir takip sistemi için en doğru tercihtir.

 

Satko Soğuk Zincir Takip Sistemi Süreci Nasıl Başladı?

Öncelikle, soğuk bir kamyonun arkasına sığacak kadar küçük, şehirlerarası lojistik süreçlerine dayanabilen ve konumdan bağımsız olarak sürekli veri aktarabilen bir donanım cihazı kurmamız gerekti. Unutmayın, 1990ların sonu 2000lerin başında Wi-Fi ve Bluetooth yeni teknolojilerdi. Bu cihazı kurmak için dünyanın dört bir yanından parçalar alarak, güvenilir bir araç oluşturmak için farklı tasarımları deneyerek aylar harcadık.

Cihazdan gönderilen tüm bilgileri almak ve düzenlemek için bir bulut veritabanı geliştirdik. Bu veritabanı; yüklerin kalite seviyesini ve varış zamanlarını belirlemek için şirketlerin gerçek zamanlı giriş yapıp kontrol edebilecekleri bir yazılımdı. Gönderileri, rotaları ve yükün genel koşullarını aktif olarak izleyebilmek çok önemliydi. Bununla birlikte, kamyonun sıcaklığı belirli derecenin altına düştüğünde veya herhangi bir gecikme olursa, ilgili kişileri uyarmak amacıyla bir sistem kurduk.

Gerektiğinde gerçek zamanlı olarak çözümler sunmak için sürücüleri bulmak ve onlarla iletişim kurmak için güvenilir bir yola ihtiyacımız vardı. Bu sorunumuzu da hepimizin vazgeçilmezi olan cep telefonları ile entegre olarak çözdük.

Satko olarak soğuk zincir takip sistemi yolculuğumuz böyle başladı. 1994 yılında çıktığımız bu yolculukta bugüne varana dek her geçen gün sistemimizi geliştirmek için olağanüstü bir çaba gösterdik ve bugün soğuk zincir pazarında Türkiye’de söz sahibi olan markalardan birisi haline geldik.

 

Soğuk Zincir Konusunda Neden Satko’yu Tercih Etmeliyim? / Soğuk Zincir Takip Sistemi’nde Satko’nun Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

  • 1994 yılından bugüne varan tecrübe ve deneyimli kadro
  • Satko; Türkiye’nin ilk araç takip sistemi
  • 7 / 24 Çağrı merkezi destek ve servisleri
  • Bilgisayar, tablet veya akıllı telefondan araç takibi yapma
  • Uzaktan gerçek zamanlı izleme
  • Günlük verimlilik ve filonuzun verimliliğini artırma imkânı
  • İşletme giderlerinizi azaltma fırsatı

 

Sonuç

  • Takip cihazlarının işletme yöneticilerine sıcaklık, nem, konum vb. hakkında canlı veriler sağlayabileceği ve ortaya çıkmadan önce zincir boyunca oluşabilecek sorunları azaltan akıllı bir soğuk zincir takip sistemi.
  • Gıda ve ilaç güvenliği.

Satko soğuk zincir kontrol sistemi dışında araç takip, motosiklet takip, yakıt takip, durak takip, dijital takograf analiz, filo yönetim sistemleri ve entegre çözümler olmak üzere birçok konuda yaşadığınız sorunlar için çözümler geliştirmektedir.

En Çok OkunanBloglar